Open post

Novi Zakon o e-fiskalizaciji

Novi zakon o e-fiskalizaciji donet je krajem prošle godine. Njegovi izvornu verziju možete naći OVDE.

Zakon se odnosi na pravna lica koja ostvaruju promet sa fizičkim licima u maloprodajnim objektima i Web online prodavnicama. Vlada je donele posebnu uredbu o delatnostima koje nisu obuhvaćene ovim zakonom. Uredbu možete naći OVDE i sa svojim knjigovođom proveriti svoje obaveze u skladu sa novim zakonom o fiskalizaciji.

Perlazni period (primena novog zakona) je počela 01.11.2021 a završetak ovog prelaznog perioda je 30.04.2021.Od 01.05.2021 možete raditi samo na novom sistemu fiskalizacije.

Ovoj period u kome su na snazi oba zakona STARI i NOVI treba iskoristiti za sve akcije, procese i obuku da se na novi sistem predje što bezbolnije.

Novi fiskalni uredjaji (EFU) su od dva modula koji mogu biti posebni programski moduli ESIR i PFR ili kao rešenje biti integrisani u novu fiskalnu kasu –EFU.

ESIRElektronski Sistem za Izdavanje Računa ; PFRProcesor Fiskalnih Računa

Neophodni element novog sistema je Bezbednosni Element –BE koji radi elektronsko potpisivanje svakog fiskalnog računa generisanih na prethodna dva modula.

Potpisani računi se moraju prebaciti na SUF-Sistem za Upravljanje Fiskalizacijom (Poreska Uprava) u najkraćem roku a najkasnije u periodu od 5 dana.

Više o navedenom možete saznati putem edukativnog videa koji možete pogledati klikom na ovaj link.

Poreska uprava je formirala i novi portal koji se bavi samo ovom temom.
Portal BUDI FISKALIZOVAN možete posetiti OVDE.